Ukrayna’dan Türkiye’ye Gelen Salmonellalı Etler Satıldı İddiası

Posted by

Olayın kamuoyuna duyurulmasını sağlayan isim CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem oldu. Daha sonra Et ve Süt Kurumu, iddiayı doğrulayarak, salmonella pozitif çıkan etlerin imha edilmek üzere muhafaza edildiğini açıkladı.

Kurum, yediemin deposunda bulunan bakterili etlerin kimseye satılmadığı güvencesini verdi. Ancak CHP’li Adem, Türkiye’ye giren etlerin satışının çoktan gerçekleşmiş olabileceğini ifade ediyor.

ET VE SÜT KURUMU NE DEDİ?

27 Mayıs günü açıklama yapan Et ve Süt Kurumu (ESK), laboratuvar sonucu salmonella pozitif çıkan ithal etlerin kontrollü şekilde muhafaza edildiğini açıkladı.

ESK, 9 Mayıs’ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiğini ve söz konusu etlerin reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekildiğini belirtti.

KURUM İDDİALARI GERİ ÇEVİRDİ

Kurum bakterili etlerin Türkiye’de piyasaya girmediği konusunda da güvence verdi ve “Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir.” açıklaması yapıldı.

ESK, piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışı canlı hayvan ve karkas et alımı yapıldığını söyleyerek, yurt içine girişleri sırasında numune alındığını ve akredite laboratuvarda gerekli analizlerin yapıldığını belirtiyor.

“ET VE SÜT KURUMU’NUN AÇIKLAMASI İKNA EDİCİ DEĞİL”

BBC Türkçe’ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem durumla ilgili etlerin gümrüğe girmeden önce, yani kaynak ülkede teste tabi tutulduktan sonra ithal edilmesi gerektiğini savundu.

ETLER ÜLKEYE GİRDİKTEN SONRA SATIŞI YAPILDI İDDİASI

ESK’nın açıklamasını inandırıcı bulmayan Adem, etler ülkeye girdikten sonra satışının da gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

“Gümrükten önce bunun tespit edilmesi gerekiyor, gerekli prosedür budur. O ülkeden alınmadan önce teste tabi tutulur. Eğer uygunsa, halk sağlığına zararı yoksa ithal edilir. Yani henüz Ukrayna’dayken laboratuvarda analiz edilmesi, eğer bir hastalık yoksa ithal edilmesi gerekirdi.”

“Siz eti ithal etmişsiniz, gümrüğünüze girmiş, bir de Et ve Süt Kurumu’na gitmiş. Oraya giden ürün satılmaz mı? Gittiğine göre satılmıştır. Ben kurumun açıklamasını ciddi bir açıklama olarak görmüyorum, inanmıyorum.”

2023’TE 818 BİN BAŞ HAYVAN İTHAL EDİLDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de uygulanan yanlış politikaların yurt dışından hayvan ithali sonucu doğurduğunu savunuyor.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Gürer, 2023 yılında yurt dışından 818 bin baş hayvan ithalatı gerçekleştiğini, bunun yanı sıra 34 bin 414 ton da et ithal edildiği söyledi.

İthal et için 214 milyon 124 bin dolar ödendiğini vurgulayan Gürer, “Bu yılın ilk üç ayında da 110 bin baş sığır ithalatı gerçekleşti ve 18 bin 389 ton da et ithal edildi. 113 milyon 392 bin lira da bu etler için yurt dışına ödeme yapıldı” diyor.

“AŞILAMA İLE BUZAĞI ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Her ülkeden ithalat yapıldığını eleştiren CHP’li Erhan Adem, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden yapılan ithalatların daha güvenli olduğunu belirtiyor.

Tüm dünyadan hayvan ithalatının yapılmasının önünü açan kararın 2028’e kadar uzatıldığını söyleyen Adem, bu uygulamanın oldukça riskli olduğunu belirterek, “İthalat lobilerine teslim oldukları için bu uygulamayı sürdürüyorlar” diyor.

Adem, etkili aşılamayla birlikte 0-1 yaş arası buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi halinde, Türkiye’nin ithalata ihtiyacı kalmayacağı gibi, ihracatçı ülke konumuna geçeceğini değerlendiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na görev düştüğünü söyleyen Adem, ülkede tek bir yerli aşırı üretim tesisi olduğunu hatırlatıyor.

Ülkedeki et ve süt krizinin ithalatla çözülemeyeceğini değerlendiren Adem, yerli anaç ırkların yetiştirilerek üreticiye ücretsiz verilmesi gerektiğine inanıyor:

“Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle çiftçi kar edemez hale gelir. İthalatla yalnızca aradaki şirketlere para kazandırırsınız, hayvancılıkla uğraşan insanları da yok edersiniz.

“Marmara Bölgesi’ndeki bir hayvan Doğu Anadolu’da aynı verimi vermeyebilir. Mutlaka bölgelere has kendi damızlıklarımızı üretmek zorundayız ve bu işi hızlıca yapmalıyız.”

SALMONELLA NASIL BULAŞIR?

İnsanlarda hastalığa yol açabilen bakteri türlerinden biri olan salmonella, vücutta genellikle bağırsaklarda barınıyor.

Salmonella bakterisine maruz kalan kişilerde ishal, ateş, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Salmonella bakterisi taşıma riski olan gıdalar arasında çiğ veya az pişmiş et, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebze ile pastörize edilmemiş süt yer alıyor. Bakteri genellikle dışkılarda bulunur ve sterilize edilmemiş su ve gıda ile bulaşabiliyor.

ABD merkezli sağlık kuruluşu Mayo Clinic’e göre, salmonella bakterisine maruz kalan çoğu kişi herhangi bir belirti göstermez. Ancak diğer kişilerde belirtiler genellikle maruz kaldıktan 8-72 saat sonra ortaya çıkar ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan geçer.

Ancak, bazı durumlarda salmonella kaynaklı ishal, vücutta aşırı su kaybına yol açtığı için tedavi gerektirebilir. Enfeksiyonun bağırsaklardan vücuda yayılması ise hayati tehdit oluşturabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir