Benekli Sırtlan Mısır’da 5 Bin Yıl Sonra Görüldü
Mısır’da yaklaşık 5 bin yıl aradan sonra ortaya çıkan benekli sırtlan, bir çoban tarafından vurularak öldürüldü. Bu nadir görülen olay bilim insanlarını şaşkına çevirdi.
Genellikle Sahraaltı Afrika’da yaşayan ve sürü halinde dolaşan avcı benekli sırtlanlar, günde 27 kilometreye kadar yol alabilir. Bu hayvanlar genellikle insanların yönetimindeki sürülerin peşinde dolaşırlar.
5 Bin Yıl Sonra Görülen Benekli Sırtlan Mısır’da
Mısır’ın Sudan sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede nadir görülen benekli sırtlan, bölgedeki bir çoban tarafından avlanırken öldürüldü. Bu olay, bölgede 5 bin yıl aradan sonra görülen bir sırtlan türü olması açısından önemli.
El-Ezher Üniversitesi araştırmacısı Dr. Abdullah Nagy, benekli sırtlanın fotoğraf ve videolarını görünce şaşkınlık yaşadığını belirtti. “Mısır’da böyle bir türü bulmak gerçekten şaşırtıcı. Kanıtlar karşısında inanmakta zorlandım” dedi.
Uzun Bir Yolculuk
Araştırmacılar, benekli sırtlanın normal yaşam alanından 500 kilometre uzakta görülmesini iklim değişikliğine bağladı. 1984 ile 2022 yılları arasındaki bitki örtüsü değişikliklerini inceleyen ekip, bölgede yaşanan kuraklık ve yağışlı dönemlerdeki artışları belirledi.
Mısır’da benekli sırtlanın görülmesinin nedeni olarak yumuşak çevre koşulları gösteriliyor. Ancak Dr. Nagy, sırtlanın uzun yolculuğunun ardındaki gizemi çözmenin hala zor olduğunu vurguluyor.
More Stories
Ünlülerin tefecisine suçüstü: Seda Sayan ‘mağdur’ sıfatıyla polise ifade verdi
Marmara Üniversitesi’nde ülkücülerin hukuk öğrencisini dövdüğü iddiası Meclis gündeminde
Polis AVM havalandırmasında hırsızı aradı